Stuur e-mail mail_outline Nieuwe media in de klas 

Nieuwe media in de klas

Smartphones zijn niet weg meer weg te denken uit onze maatschappij. Niet alleen volwassenen gebruiken hun mobiel veelvuldig, maar ook kinderen. Snapchatten, YouTube kijken en fotograferen, elke dag weer. Foto’s maken hoort ook bij hun leven. Effe snel een selfie maken of foto maken van vriendinnen. Alles effe snel.  

Daar wil ik het verschil maken. Mijn doel is om kinderen te leren kijken, anders te laten kijken en ze bewust te maken van hun omgeving. Met behulp van de fotografie 'regels' ontstaat er kunstwerkjes.


Het aanbod

1) FotoAlfabet: voor de jongere kinderen is het FotoAlfabet ontwikkeld. De letters van het alfabet hangen in een ruimte. Deze moet gevuld worden met foto’s. De kinderen kiezen een letter uit. Vervolgens zoeken ze een voorwerp met hun (begin)letter. Daar maken ze een foto van. Het leukste is als deze foto’s uitgeprint worden en op het A4-tje geplakt worden met hun naam erbij. Als een kind al kan schrijven, kan het woord van het voorwerp zelf geschreven worden door het kind.

2) FotoSpeurtocht: een FotoSpeurtocht doet het ook altijd goed. De kinderen worden in kleine groepjes verdeeld. Binnen een bepaalde tijd maken ze foto’s. Daarna worden de tele-foons/tablets uitgewisseld en gaan ze de plekken zoeken die de andere groep gemaakt heeft. Op het controle formulier noteren de kinderen de gevonden plek. Vanaf groep 3.

3) Smartphone fotografie: de perfecte foto, hoe maak je die? We gaan aan de slag met de fotografie ‘regels’ zoals licht, scherpte diepte, vormen en lijnenspel. De interactieve en afwisselende fotografieopdrachten zijn afgestemd op de leeftijd van de leerlingen. Als fotograaf geef ik advies over de gemaakte foto’s. Een vast onderdeel is het bewerken van de gemaakte foto’s.

4) Stop-Motion-filmpjes: de kinderen verzinnen een verhaal, kiezen de materialen zelf (zoals playmobil, klei poppetjes, enz) en monteren de foto’s tot een stop-motion-filmpje. Vanaf groep 6. Het materiaal dat hiervoor nodig is: telefoons/tablets van school, materiaal dat op school aanwezig is of de kinderen kunnen materialen van huis meenemen.

5) FotoGrapjes-het is niet wat het lijkt. Creëren een situatie van stoepkrijt of andere materialen en kinderen, waarbij foto’s van boven gemaakt worden. Moeilijk uit te leggen, bekijk de foto’s rechts van deze tekst . Dit kan in groepjes gedaan worden. Aan de hand van een voorbeeld kunnen de kinderen zelf aan de slag gaan. Vanaf groep 6. 


Voor welke groep

De FotoAlfabet en FotoSpeurtocht is bedoeld voor kinderen vanaf groep 3. De Smartphone fotografie, Stop-motion-films en FotoGrapjes vanaf groep 6. Mocht u als docent inschatten dat uw klas toe is aan een workshop ondanks de vermelding van een groep (bijvoorbeeld bij Plusklassen), neem dan contact op met Marie-Suzanne van AssiéFotografie.


Materiaal

Kinderen kunnen hun eigen smartphone meenemen (of die van hun ouders). Als er op school tablets aanwezig zijn, kunnen deze gebruikt worden. Natuurlijk wel met camera. De rest van de materialen wordt in overleg bepaald. 


Tijdsduur

In overleg met de docent kan een workshop vanaf 1 uur gegeven wordt. Dit kan eenmalig of voor een aantal weken. Voor een CKV ochtend kan er een programma gemaakt worden. Het is aan de docent, wat de leerlingen aankunnen of waar de behoefte ligt.


Kosten

De kosten zijn afhankelijk van de tijd en of de workshop éénmalig of meerdere keren wordt gegeven. Het tarief per uur is € 45,00 per uur. Buiten Gorinchem reken ik kilometervergoeding.


Scholen waar AssiéFotografie een workshop heeft gegeven

• De Sterrenkijker Kedichem 2x 1,5 uur 

• De Hobbitstee Leerdam BSO 2x 1 uur 

• Jena Plan Vleuten 2x 1 uur

• Stichting Samen Doen naschoolse activiteit BSO Floris Radewijnsz BSO 2x 1 uur

• De Twee Master BSO 1x 1uur

• De Morgenster Sleeuwijk 2x 1,5uur

• Naschoolse activiteit BSO De KinderKamer Gorinchem 2x 1,5uur

• Jena Plan Gorkum keuzecursus 3 uur

• De Grienden college CKV ochtend 4 uur

• Fortes lyceum gastlessen ArtFactory


Fotograaf en gastdocent

Mijn naam is Marie-Suzanne Assié-Poot en zelfstandig fotograaf sinds 2004. De Kunstacademie St. Joost heb ik in 2002 afgerond. Vele vormen van fotografie heb ik uitgevoerd; altijd staan mensen centraal. In Gorinchem woon ik met veel plezier met mijn man en 2 kinderen van 6 en 10 jaar, die naar de Jena Plan school Gorkum gaan. 

Begin 2017 ontstond het idee om workshops Smartphone fotografie te geven. Op de Jena Plan Gorkum (waar mijn kinderen naar school gaan) was er behoefte aan activiteiten met nieuwe media, dus de leerlingen waren proefkonijn tijdens de keuzecursussen. Het liep storm! De kinderen vonden het heel leuk om te fotograferen.

Het werken met kinderen geeft mij energie! Ik geniet van hun nieuwsgierigheid van nieuwe dingen, de samenwerking met elkaar en het resultaat. Super leuk om daar onderdeel van te zijn!

De workshops zijn bedoeld voor de basisschool en het voortgezet onderwijs. 

Ben je enthousiast geworden of heb je nog vragen, klik hier voor een email, bel of app naar 06-53928103.


Graag tot ziens,


Marie-Suzanne Assié-Poot
Stuur e-mail* Invoer verplicht
Website by Tomston